Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

onsdag 28 september 2016

Loppisfynd i sommar

I år har jag börjat gå mer frekvent på loppisar och second hand för att leta roliga saker till främst trädgården, altanen, växthuset mm, d.v.s våra utemiljöer. Allt har inte kommit på plats och man får flytta runt det lite, tills det känns rätt. Gjorde många fynd; alla nedan kostade bara några tior.
Snygga vikter i järn som får stå någonstans ute. Har borstat med stålborste och förgyllt siffrorna lite.



Korg i metallband, med plats för en ormbunke och en alunrot. Växterna får planteras ut nu och korgen får nytt liv nästa år.


En plunta i koppar som får hänga i mitt 'potting shed'.

Blomma i betong. Ganska stor, ca 20 cm hög. Köpte tre st och har dem hängande i min pergola.

Metallram på spegeln så den är tung. Har inte kommit på plats ännu.


Inget jag kan ha ute men ett trädgårdsmotiv kanske man kan säga. Ser ut som en fantasiväxt kombinerad med en insekt. Tavlan, som är en litografi, är av Karl Axel Pehrson, känd för att ha gjort guldbaggen, bl.a. Några tior för den också.
Jag har sökt på nätet för att få reda på vad motivet heter men inte hittat det. Någon som vet? Motivet är från 1981.

Detta var några av fynden, det blev många fler. 



söndag 25 september 2016

Vilken höstdag!

September bara fortsätter som en sommarmånad. Soligt och varmt! Minst 20 grader på dagen. Fortfarande räcker det med t-shirt om man är ute och jobbar. Men det är ändå dags att höststäda krukor mm, för det kan väl inte pågå länge till.


lördag 24 september 2016

Bourton House Garden, England

Jag avslutar serien av trädgårdar från resan i slutet av augusti med en mycket brittisk trädgård; Bourton House Garden. Den har många av de karaktärer jag förknippar med en formell brittisk trädgård; ett vackert hus som trädgården är designad kring, trädgårdsrum med olika karaktär, formklippt, färgstämda perennrabatter, spaljerade träd, murar, rumsbildningar, damm, mm.
Bourton House Garden är inte särskilt känt men det är väl värt ett besök. Magnifika perennrabatter i slutet av augusti är tyder på en genomtänkt plantering. 
Huset är från 1700-talet och vackert i sig. I denna trädgård finns också en stor gräsmatta framför huset och utmed den finns rabatter i olika nivåer. Man går i till trädgården genom en ombyggd lada i sten från 1500-talet som nu är renoverad och inrymmer ett café, butik och utställningar.
Alla bilder nedan från 26 augusti 2016.

Figurer av olika slag, helt perfekt formklippta.



Den vita rabatten var mycket vacker nu i slutet av augusti.




Breda färgstämda perennrabatter utmed den centrala gräsmattan framför huset.

Det magnifika huset från 1700-talet

En knutträdgård (knot garden) med buxbomshäckar. Längst bort till höger en Aralia elata 'Variegata'. Ett mycket snyggt litet träd.
De tio trädgårdarna från resan är nu presenterade i inlägg på bloggen. Alla finns samlade här.
Tack Maria på Rosebud's Tours för en väldigt fin resa. Många olika typer av trädgårdar och en otroligt fin guidning.

I vinter presenterar jag några andra trädgårdar från tidigare resor.

onsdag 21 september 2016

Trench Hill; England

Näst sista trädgården från resan nyligen. Trench Hill är en privat trädgård, öppen för NGS utvalda datum. De tar också emot bokade grupper. Trench Hill ligger i en sluttning som namnet antyder. Här handlar det om utsikten - It is all about the view.
Hela trädgården vänder sig mot landskapet och blicken dras utåt hela tiden. Det finns massor med krukor, en stor köksträdgård, perenner, damm, träd och buskar och som sagt en fantastisk vy. Sedan tar de komposten på allvar också, det gillar jag.
Celia Hargrave med make David mötte upp och presenterade trädgården. Visst är det fantastiskt med alla dessa privatträdgårdar som man kan få besöka. Visningsträdgårdar är spektakulära men "hemma hos" är närmare vardagen.
Alla bilder nedan från 26 augusti.

Som sagt, i denna vackra trädgård handlar det mycket om utsikten också.

Vackert!

Huset omges av en terrass, ett conservatory och rabatter.

Celia och David hade mängder av krukor. Detta är bara en bråkdel.
cc
Ett Wedding-cake-tree eller Cornus controversa 'Variegata', Pagodkornell. Ganska vanligt i UK men mer ovanligt här hemma. Härdigheten i Sverige är zon I-(II). Växer i våningar.

En damm är nödvändigt. Men väldigt många trädgårdsdammar är gröna med dåligt vatten, bara några få har ett klart vatten.

Man måste bara gilla en trädgård med 7 stora kompostfack. Här tar man komposten på allvar.



måndag 19 september 2016

Veddw House Garden, Wales

På trädgårdsresan nyligen var många grymt imponerade av Veddw House Garden
Ägarinnan, tillika trädgårdsskribenten och författaren, Anne Wareham mötte upp och introducerade oss till trädgården och hon var ganska tydlig med att trädgården behövde förstås. En av hennes böcker heter The Bad Tempered Gardener. Hon anser att trädgård ska provocera och att trädgård är en egen konstform i sig. Det blev inte något förhör sedan på om vi hade förstått trädgården men i så fall hade jag nog inte klarat det testet. 
Trädgården ligger i en brant sluttning omgiven av skog. En del av trädgården har mycket stark form som man ser när man kommer in i den ovanifrån, och det är värt all beundran, medan andra delar är av helt annan karaktär. 
Jag kan vara imponerad av en del grepp men kände mig lite instängd i de små rummen med höga häckar. De har delvis använt växter som är mycket invasiva och förklarade det med att de skall fylla ut och vara lite vilda i en stark form. Jag tror, och det är helt mina egna funderingar, att man hade andra ambitioner men att det blev för arbetskrävande och sedan provat växter som tar för sig ordentligt. Konst; ja säkert. Mysigt; njae. En upplevelse; ja definitivt.
Alla bilder nedan tagna den 25 augusti 2016.


En vacker och stark geometri överraskar när man kommer in i trädgården från höjden ovanför. 

Just den här häcken var dubbel med rödbladig bok på ena sidan och grön på den andra.

Höga häckar av idegran bildade rum.
Inne i rummen fanns ofta en enda växt i massplantering. Här Crocosmia. 

Här var det lite vildare växter.

Alla brittiska trädgårdar med någorlunda ambitioner har en damm. Det finns ytterligare en damm.

Formklippt med rundade former och massor av kronärtskocka lite här och där.


söndag 18 september 2016

Min samling vallmo i betong

Gjorde ett par frökapslar av vallmo i betong tidigare men kunde inte sluta. Har nu en liten samling. Tretton st är nu målade och därtill har jag tre köpta. Det lär bli fler. Har lite fler idéer om hur man kan måla dem.

Gillar de som är kopparfärgade. Här tre varianter med olika mycket koppar-look. Den fjärde är i rost-look.
vallmo


vallmo


Har gjort några i blandade metallicfärger. Svart, brons, guld.
vallmovallmo


Jag har också köpt tre stycken. Den gröna och svarta är i keramik från Keramikateljén i Oskarshamn.

 Denna bruna kapsel är i stengodslera från AK keramik form & design.



Det finns en steg-för-steg-beskrivning om hur man kan göra en vallmokapsel i betong i ett annat inlägg.


fredag 16 september 2016

Broughton Grange; England

Broughton Grange är en väldigt stor, privat trädgård. den är på 10 ha totalt dvs 100.000 m2 och en stor del är anlagd trädgård, fruktträdgård och ett aboretum. Den har som sig bör delats in i olika delar. 
Den modernaste och bästa delen i mitt tycke är terrasserna. De var verkligen magnifika. Det är nuvarande ägare som lagt till terrasserna efter 2001 med hjälp av landskapsarkitekten Tom Stuart Smith. Man förändrade en sydsluttning på ca 16.000 m2  till tre olika terrasser. På båda sidor finns avgränsningar mot omgivande landskap. 
Det är en väldigt arbetsintensiv trädgård. Mycket formklippt med häckar och fristående figurer som ska klippas och blommor som byts ut kontinuerligt under säsongen. 
Vi fick "tea" dvs kaffe och kakor samt en introduktion av chefsträdgårdsmästaren innan vi släpptes fria att ströva på egen hand och det var verkligen en stor trädgård att hinna få en glimt av.
Trädgården är öppen under NGS (öppna trädgårdar vissa datum) samt för bokade grupper. Det är annars svårt att besöka den. 

Alla bilder nedan är tagna den 26 augusti 2016. De är bara ett litet urval av allt som fanns.

Ett modernt grepp på en traditionell trädgårdsdesign. En ränna som löper igenom terrassen med planteringar på båda sidor. Fanns redan i mycket tidiga trädgårdar. Liknande struktur finns t.ex i trädgården 'Generalife' i Alhambra, Spanien.

En fyrkantig damm med stenläggning och stora trampstenar i dammen. Skulle lätt kunna sitta här och blicka ut över nejden vilken tid på dagen som helst, och på kvällen med förstås. Fisk i dammen.

Denna terrass har klippta buxbomshäckar men inte i den mer traditionella geometriska formen. Formerna för häckarnas placering är inspirerad av strukturen i blad, dvs bladnerver och cellstrukturer. Häckarna vindlar sig fram lite oregelbundet men alltid i slutna mönster. Lägg ett blad av bok, ek eller ask (det sägs vara dessa) under en lupp och titta så framträder detta mönster. Lite svårt att fånga på bild. 



Inne i mönstret finns färgglada blommor och de var i full prakt nu och hela säsongen. Från tulpanerna på våren till höstens blommor.


Ingen större brittisk, traditionell trädgård är utan formklippta väsen. Idegransformer.

Långa tunnlar av bok med genomklippta fönster mot landskapet.


Man hade nyligen påbörjat arbetet med ett 'stumpery', kanske kan man säga stubberi på svenska, i skogen. Stora stubbar placerade på hög och i "rader" med ormbunkar och andra växter mellan stubbarna. 

Sådana keramikknoppar skulle jag vilja ha på mina pinnar.

onsdag 14 september 2016

Wyndcliffe Court; Wales

Wyndcliffe Court Sculpture Gardens i Wales väntar på att upptäckas på allvar. Det skulle kunna bli precis hur fint som helst. Redan idag är det magiskt, men ganska eftersatt när det gäller en del byggnader som de gamla växthusen. Boningshuset byggdes 1922 och trädgården är anlagd i Arts and crafts-stil. Sedan 2013 är det en skulpturträdgård, dvs konst visas och säljs i trädgården. Den var utplacerad överallt men det gav en kul känsla. En vacker trädgård på en vacker plats. 
Vi skulle äta här så det blev inte så lång tid för trädgården. Hade gärna stannat längre, den krävde lite tid för att upptäckas tror jag. Många visningsträdgårdar är lite tillrättalagda men denna kändes genuin och som ett besöka hemma hos Henry Avray Tipping, chefredaktör för tidningen Country Life Magasine som var den som ursprungligen designade och lät bygga Wyndcliffe Court. 
Tyvärr verkar det som om de två konstnärer som hyr stället idag inte kommer överens med stiftelsen som äger Wyndcliffe Court så det kanske blir något helt annat här kommande år. 
Alla bilder nedan från 25 augusti 2016.


Ingången till trädgården. Skulpturen i form av ett huvud, liksom blommorna till vänster nedanför och den lilla figuren till höger är del av den ständigt förnyade skulpturutställningen. Allt kan köpas och priserna visas. 

Baksidan av huset med höstanemoner i överflöd. Terasssen uppe till höger var mycket fint placerad med utsikt över trädgården. Man kan fika och äta här.

Skulptur till salu. Mycket fint placerad.

Vackert. Skulpturhuvud nere till höger och flera andra konstverk utplacerade lite lagom diskret.



Denna stiliserade blomma (?) i glas gillade jag.
c
Frökapslar i järn, helt i min smak.

Kanske lite mer åt det kitschiga hållet, och säkert inte frostsäker men man blir glad av den.

Stiliserade blommor i metall. Inte så diskreta kanske.

Växthus i förfall. Men tänk så fint det skulle bli om det kunde renoveras med muren i bakkant.

Växthuset väntar på att Törnrosa ska vakna. Gärna en prins med stor penningpåse också. Det kostar att rusta upp.




Dessa trädväsen eller trädtroll eller vad de kan kallas ser man ibland. Skulle passa hos mig. Detta var gjort i någon stenmassa och tydligt inspirerat av eklöv.  

Vacker grind och grindstolpar och som sagt ett väldigt fint ställe som skulle kunna blir hur vackert som helst med lite mer arbete (och pengar).