Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 8 augusti 2016

Läkemalva i kuling

En dag som idag när det blåser kuling med 18m/s i byarna är det många ettåringar och perenner som kämpar och en del lägger sig ned för gott. Då, om inte förr, uppskattar jag de stadiga perennerna. En av dem är läkemalvan, Althaea officinalis. Blir ca 150 cm hög med ljust, lite ludet bladverk och ljusrosa blommor. Blir en större och större planta (i omfång) med tiden. En långlivad perenn. Behöver ett ganska soligt läge. 

Läkemalva
Läkemalvan tillsammans med en mörk stockros.

Läkemalva


Althaea officinalis
Blomman i förstoring

6 kommentarer:

  1. Detbhar blåst fælt her også i dag, men ikke 18 m/s! Det er temmelig mye for høye stauder, ja. Flotte stokkroser du har.

    SvaraRadera
  2. Läkemalvan ser verkligen trevlig ut och har klarat sig från rost också! Hur törstig är den? Frösår den sig mycket?
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  3. Den var fin ! :) Påminner om stockrosen tycker jag, ser Anettes kommentar ovanför och undrar genast detsamma . Drabbas den av rost ? Annars ska jag hålla utkik efter en sådan skulle passa perfekt i perennlandet nu.. som går i vitt och rosa :)
    Kram
    Elisabeth

    SvaraRadera
  4. Anette och Elisabeth - Ingen rost på läkemalvan, har aldrig sett det. Den frösår sig men väldigt sparsamt. Hittar en frösådd vid några enstaka tillfälle. Inte särskilt törstig, men det framställs ofta så i uppgifter jag sett om den. Upplever den tvärtom som torktålig och hela växten ger ju också det intrycket genom det ludna grå bladverket, mm. Passar bra ihop med stockrosor som malvan också kan stötta lite.
    //Helene

    SvaraRadera
  5. Den ser ju jättefin ut och jag instämmer med dig, växter som klarar hårda vindar är guld värda. Här blåste det 22 sekundmeter i byarna i går och allt står märkligt nog kvar men jag har under åren rensat bort mängder med perenner som inte klarar vindarna.

    Nu får vi hoppas på vänligare väder, än är det inte höst.

    /Gunilla

    SvaraRadera
  6. Hej Gunilla, minns du kanske namnen på de perenner vilka du rensat bort som inte klarar vindarna?

    Frågar då ja själv håller på att bygga upp en trädgård i ett liknande vindläge med starka vindar året om mycket nära havet

    Tackar för de namn på perenner du kan minnas, om du har möjlighet att fundera över detta lite, då de kan hjälpa mig att bättre veta perenner som funkar just i denna miljö även i den egna trädgårn

    Bor själv lite utanför Halmstad bara några hundra meter från havet

    SvaraRadera